Lyssna
Fyra ungdomar står och håller varandra med gemensamma t-shirts för ung omsorg.

Ungdomar förgyller tillvaron på Trollhättans äldreboenden

Under 2024 har 88 ungdomar jobbat extra på Trollhättans särskilda boenden för äldre. Det har gett guldkant för de boende och ökat intresset att jobba inom vård och omsorg.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Sedan 1 februari har 88 ungdomar från Ung omsorg jobbat extra under helgerna på Trollhättans stads särskilda boenden för äldre. I en enkätundersökning med de deltagande ungdomarna tycker 100 procent att det varit kul. 71,6 procent anger att de kan tänka sig vidareutbilda sig inom ett vårdyrke och 91,4 procent anger att de kan tänka sig att jobba extra inom vård och omsorg.
– Projektet har varit en win-win-situation. De boende har fått guldkant i vardagen, ungdomar har fått komma ut i arbetslivet och intresset har ökat för jobb inom vård och omsorg, säger Marie Uls, verksamhetschef särskilda boenden för äldre.

Röster från deltagande ungdomar

”Ung Omsorg har ökat mitt intresse för vård”

”Man får en jättebra insyn i yrket”

”Personligen har jag lärt mig mycket. Det har varit mitt första jobb så jag vet lite mer hur det går och jag har jobbat med äldre och jag har lärt mig hur det fungerar. Jag kan tänka mig att arbeta på äldreboende i framtiden.”

”Jag har fått många reaktioner där de är glada och där de liksom ’gud va kul att ni kom?’, ’kan inte ni komma och sitta hos mig’. Det känns som att vi behövs.”

“En rolig anekdot från en av våra pass var när vi spelade ’kasta ring’ utomhus. Detta var ett lyckat pass! Många äldre var med och tyckte att det var väldigt roligt, vilket gjorde oss väldigt glada. Efter ett tag, vilade vi och åt fika tillsammans vilket var ett bra sätt att avsluta passet!”

Ung omsorg organiserar ungdomar i grupp som besöker äldreboenden några timmar på helgen för att genomföra sociala aktiviteter med äldre. Ungdomarna arrangerar olika typer av aktiviteter som exempelvis allsång, sällskapsspel, sittgympa, handmassage, visa hur en surfplatta fungerar, pyssel, leta upp gamla favoritartister på Spotify med mera. Syftet är att ge personerna som bor på äldreboenden lite guldkant på tillvaron och samtidigt ge kommunens ungdomar ett första extrajobb och en ingång till arbetslivet. Då det bedöms bli ett stort rekryteringsbehov av vård- och omsorgspersonal i framtiden är förhoppningen att öka intresset för äldreomsorgen som framtida karriärval.

 
Ungdomar och seniorer spelar kort utomhus
Ungdom och senior spelar kort inomhus

Relaterad information

Projektet har genomförts via fondbidrag från Brita Lundqvist stiftelse.

Senast granskad 2024-09-25 av JONHJO