Lyssna

Valfrihet införs inom hemtjänsten

Från och med 2025 införs LOV, lagen om valfrihetssystem, i Trollhättan. Personer som är beviljade hjälp i hemmet kommer då att kunna välja mellan olika utförare.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

En nyhet från och med nästa år är att det kommer gå att välja vilken utförare som ska komma hem och hjälpa till med tjänster som städning, tvätt, inköp och personlig omvårdnad.
– Det har varit en lång process som nu äntligen är i mål. LOV ger kommuninvånare möjlighet att själva få bestämma utifrån sina personliga preferenser, något som stärker individens självbestämmanderätt, säger Nettan Larsson, omsorgsnämndens ordförande.

Val av utförare

Just nu ligger ett förfrågningsunderlag ute där företag kan anmäla intresse att erbjuda olika hemtjänstinsatser. Trollhättans stad kommer vara en utförare som går att välja utifrån exakt samma villkor som företagen.
– Vårdavgiften förändras inte genom val av utförare. Det kommer vara samma avgift oavsett utförare. Det kommer också att gå att byta utförare när som helst, säger Nettan Larsson.

När det är klart vilka utförare det går att välja mellan kommer information om valfriheten och hur det fungerar att publiceras på Trollhättans stads hemsida. Det kommer också att skickas ut information till alla som är beviljade insatser i hemmet idag.

Senast granskad 2024-10-07 av JENMAR