Kognitiv sjukdom/demenssjukdom
Har du frågor om kognitiv sjukdom/demenssjukdom kan du kontakta Trollhättans Stads demenssjuksköterska för råd och vägledning.
Kognitiv sjukdom/demenssjukdom betraktas idag som folksjukdom med cirka 25 000 personer som insjuknar per år i Sverige. Åldern är den största riskfaktorn, men sjukdomsutveckling i medelåldern förekommer. Om du märker av symtom, känner oro för dig själv eller för någon i din närhet kan du vända dig till vårdcentralen. Det är läkaren på vårdcentralen som startar utredning av symtom och som kan ge besked om det beror på en kognitiv sjukdom eller om det kan röra sig om något annat.
Kanske vill du inte veta. Att få en sjukdomsdiagnos kan vara ett svårt besked att få, men det kan också ge dig en förklaring som gör det lättare både för dig själv och din omgivning att förstå och hantera situationen. Det kan också underlätta för dig att få ett stöd som passar just dig och dina behov.
Demenssjuksköterska
Trollhättans Stads demenssjuksköterska är en kostnadsfri resursperson för dig som har frågor kring demenssjukdom. Demenssjuksköterskan arbetar bland annat med:
- Ge råd, vägledning och svara på frågor som rör demenssjukdom
- Informera om vad för stöd och hjälp som finns att få
- Stötta personer som är anhörig till någon som har en demenssjukdom eller som har symtom som kan vara demenssjukdom