Lyssna
Ensam kille sitter och tittar ut genom ett fönster

Kontaktfamilj

Ibland är det svårt att räcka till som förälder. Och till slut kan det gå ut över barnet. Då kan du vara till stor hjälp, för både barn och förälder. Som kontaktfamilj får du ta emot ett barn hemma hos dig och din familj, en eller ett par helger varje månad. Barnet får känna sig som en i familjen och ni hittar på helt vanliga saker tillsammans. Baka, kratta, skratta, lek, städa eller bygg ett sandslott. Eller vad ni hittar på i just er familj.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Det kan röra sig om en till ett par helger per månad. Ofta blir kontaktfamiljen en viktig del i nätverket för barnen och föräldrarna.

Kontakta oss

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss så svarar vi på just dina frågor. För vi vet att det är ett beslut som kräver mycket eftertanke.

Ring till oss eller fyll i intresseformuläret längst ner på sidan.

Frågor och svar om kontaktfamilj

Nedan har vi listat de vanligaste frågorna med tillhörande svar. 

Ibland behöver familjer lite extra stöttning. Inte hela tiden, men en eller ett par helger i månaden. Det kan finnas många olika anledningar till varför en kontaktfamilj behövs. Därför behövs du som kontaktfamilj, för att bli ett extra stöd för både barn och förälder.

Du som kontaktfamilj hjälper till och välkomnar ett barn, eller flera syskon, hem till dig. Det handlar oftast om en eller ett par helger varje månad. Det beror såklart på situationen i familjen. Många tror att man behöver åka iväg på massa spännande utflykter. Men oftast önskar sig barnen bara en helt vanlig helg, fylld med helt vanliga saker. Kanske krattar ni löv i trädgården, bakar en kaka eller bygger en koja. Det viktigaste är att ni umgås med varann och att barnet får känna sig som en i familjen.  

”Den perfekta familjen” – sånt existerar inte, tror vi. En kontaktfamilj är en helt vanlig familj. Fast lite extra stabil. Och det finns såklart olika barn – och därför ser varje familj olika ut. En del barn önskar sig en kontaktfamilj som är lite äldre och kan ge känslan av en extra farmor eller morfar. Andra barn önskar att det finns jämnåriga inom familjen.

Ni kan alltså vara en eller två vuxna, samkönade, från olika kulturer och sammanhang. Antingen bor ni i villa eller i lägenhet, på landet eller i stan. Det kanske finns barn i din familj sedan tidigare, dina egna, din partners eller både och. Eller så finns det inga barn alls. 

Det är viktigt att alla i familjen är överens om att ni tar emot ett kontaktbarn ibland på helgerna. Barnet som hälsar på hos er kommer att vilja ha uppmärksamhet. Och dina egna barn kommer behöva dela med sig av sina leksaker. Kom också ihåg att både mormor, farfar, mostrar och farbröder alla kan komma att bli delaktiga, beroende på hur nära relationer ni har inom familjen.  

Inget barn är det andra likt. Albin kanske gillar båtar. Ahmed gillar att leka med katter. Och Elsa gillar att måla. Det är helt enkelt vilka barn som helst. Men de har en sak gemensamt. Deras föräldrar är ofta ensamma i sin roll och behöver hjälp och stöttning. Barnen behöver därför fler vuxna i livet som har tid för dem.

Barnen som behöver komma till en kontaktfamilj är oftast mellan tre och tolv år. Om barnet är yngre än tre år brukar vi försöka hitta en annan lösning, men undantag finns. Samtidigt som det ibland även finns tonåringar med behov av extra stöttning. Allt handlar om hur situationen ser ut i varje enskild familj.

Det finns många föreställningar om vem som får bli kontaktfamilj. Att man måste vara på ett visst sätt och att man måste vara ”perfekt”. Men så är det inte. Det viktigaste är att barnet får komma till en familj som passar barnets behov.

Om du och din familj skulle vara intresserade av att bli kontaktfamilj så kommer du och familjen att få träffa oss på Familjehemsenheten. Vi vill nämligen lära känna er och berätta mer om vad det innebär att vara kontaktfamilj. Och du kan passa på att ställa dina frågor. Om alla tycker det känns bra så inleder vi sedan en utredning.

Även om ditt möte med oss kommer att vara lättsamt, så måste vi såklart göra noggranna kontroller för att vara säkra på att barnet hamnar hos rätt familj. I utredningen ingår därför en kontroll av registret hos Socialtjänsten, Rikspolisstyrelsen, Försäkringskassan, Transportstyrelsen och Kronofogdemyndigheten. Vi kommer också att be om referenter.

Du som blivande kontaktfamilj får också träffa barnets föräldrar tillsammans med oss på Familjehemsenheten. Efter mötet får alla känna efter i lugn och ro. Om ni båda vill gå vidare och svarar ja, så kommer barnet att skolas in hos dig som kontaktfamilj. Hur lång tid inskolningen tar är individuellt men påverkas ofta av barnets ålder.

Barnet bor oftast hos sin kontaktfamilj en till två helger varje månad. Oftast innebär det att barnet kommer till dig på fredag eftermiddag och åker hem igen på söndag eftermiddag. Det vanligaste är att en kontaktfamilj har sitt uppdrag under ett par år. Men kom ihåg att banden som knyts under tiden inte behöver klippas av bara för att man inte längre är kontaktfamilj åt barnet. Om det känns bra för er, barnet och föräldrarna så ser vi inga hinder till att ni skulle fortsätta att umgås.

Vi på Familjehemsenheten gör alltid en omprövning var sjätte månad. Då kollar vi på om det fortfarande finns behov av en kontaktfamilj och pratar om hur det fungerar. Som kontaktfamilj kan du alltid vända dig till oss på Familjehemsenheten för att få råd och stöd i din roll. Vi försöker också anordna träffar där våra kontaktfamiljer kan mötas och lära av varann.

 

Du får ett viktigt uppdrag som kontaktfamilj. Detta uppdrag ger ekonomisk ersättning. Det handlar inte om några stora inkomster, men uppdraget innebär samtidigt ingen påfrestning för den egna ekonomin. Ersättningen delas upp i två delar, som båda följer de rekommendationer som finns från Sveriges Kommuner och Regioner.

  1. En omkostnadsdel som ska täcka utgifter för barnet.
  2. Ett arvode som kontaktfamiljen får för det uppdrag och den tid som läggs ned. Denna del av ersättningen är skattepliktig.  

Intresseanmälan familjehem, kontaktfamilj och/eller kontaktperson


Här kan du skicka in en intresseanmälan att bli familjehem, kontaktfamilj och/eller kontaktperson

Jag är intresserad av att bli

Närbild på regnbågsflagga. Foto.

HBTQi+-certifierad verksamhet

Den här verksamheten är HBTQi+-certifierad. Det innebär att all personal har genomgått en grundläggande HBTQi+-utbildning. Vi har rutiner för hur nyanställda ska introduceras och en plan för uppföljning och kvalitetssäkring. Vi möter dig med respekt, vem du än är.

Läs mer om HBTQi+-certifieringen här

Senast granskad 2024-05-27 av ANDGLE