Smarta saker som förenklar vardagen
Den tekniska utvecklingen ger dig nya verktyg att behålla din självständighet i vardagen. Den innebär också möjlighet för oss att erbjuda dig stöd på ett nytt och bättre sätt.
Tips för trygg och aktiv vardag
Här har vi försökt samla tips på aktiviteter och produkter som du på egen hand kan göra eller införskaffa för att bibehålla eller öka din självständighet och trygghet i vardagen.
Behöver du stöd eller hjälp med något kring en anhörig eller närstående kan vårt anhörigstöd hjälpa dig
Digital vägledning är en tjänst som erbjuds av Trollhättans kommun till alla folkbokförda seniorer i kommunen. Det är en kostnadsfri tjänst som syftar till att hjälpa dig att använda dina digitala enheter på ett enklare sätt i din vardag.
Vi har mötesplatser på flera olika platser i Trollhättan där vi arrangerar aktiviteter för seniorer. Du som senior har ett rikt utbud av aktiviteter att välja bland. Aktiviteterna på våra mötesplatser är öppna för alla och du är välkommen att delta i en aktivitet eller bara titta in för en stunds samvaro.
Trollhättans stads volontärsamordnare har som uppdrag att försöka matcha engagerade människor med betydelsefulla aktiviteter.
Digital teknik som biståndsbedömd insats
Enligt Socialtjänstlagen (SoL) eller enligt Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) kan du som har behov ansöka om särskilda insatser.
Om du inte själv kan utföra dina inköp av mat och dagligvaror finns möjlighet att ansöka om stöd för inköp via e-handel. Ditt behov bedöms av biståndsenheten.
Om du behöver tillsyn på natten kan denna utföras med stöd av tillsynskamera. Kameran aktiveras vid en bestämd tid och tillsynen sker i realtid och spelas inte in.
Om du behöver stöd med att ta dina mediciner kan detta ske med en läkemedelsautomat. Med en läkemedelsautomat kan du fortsätta ta dina läkemedel självständigt och vara trygg i att du tar rätt dos vid rätt tid.
Om du känner dig otrygg i din hemmiljö, kan du ansöka om ett trygghetslarm.
Digital teknik i våra verksamheter
I flera av våra omsorgsverksamheter används olika typer av digital teknik.
I de flesta verksamheterna både inom vård- och omsorg LSS och socialpsykiatri finns tillgång till gemensam surfplatta som används för bland annat aktivitet och upplevelse. Det kan handla om planerade aktiviteter utifrån olika teman, intressen och behov men också som tillfällig vardagsaktivitet – här och nu. Till exempel för att titta på bilder, spela spel och lyssna på musik.
På några av våra särskilda boenden för äldre samt korttidsboende finns musikdockor. Dockan har en inbyggd musikspelare. Musiken i kombination med känslan av att hålla i och ta hand om en docka kan väcka minnen och bidra till ökad kommunikation och interaktion med omvärlden.
Vetenskapliga studier visar att användandet av Musikdockan bidragit till ökad kommunikation och medvetande, minskad oro och ångest, bättre sömn och aptit och minskad trötthet för personer med kognitiv svikt.
”Robotdjur” finns på flera av våra särskilda boenden för äldre. Det kan till exempel vara ett mjukisdjur i form av katt eller hund. Mjukisdjuret har inbyggda funktioner som rörelse och ljud.
Robotdjur används med målsättningen att öka psykiskt, fysiskt och socialt välbefinnande och att skapa ökad interaktion med omgivningen.
En ”musikväst” som kan användas utifrån flera behov finns på flera av våra särskilda boenden för äldre. Musiken och konstruktionen stimulerar till rörelse och aktivitet samtidigt som tyngden i västen tillsammans med lugn musik kan skapa ett lugn och en känsla av trygghet vid oro.
På ett av våra särskilda boenden för äldre har vi VR-glasögon som används för aktivitet och upplevelse.
På två av våra boende för korttidsvisteles LSS och på ett av vår särskilda boenden inom LSS finns en Yetitablet som används för bland annat aktivitet och upplevelse. Yetitablet är en interaktiv digital skärm med flera olika funktioner och målgruppsanpassade appar.
På några av våra särskilda boenden för äldre finns en Tovertafel. Det är en projektor som kan användas ovanför till exempel ett bord. Interaktiva bilder projiceras på bordsytan och ger möjlighet till aktivitet och rörelse.
På flera av våra särskilda boenden för äldre finns tillgång till en ”terapistol”. Det är en fåtölj som kan fällas. Fåtöljen har inbyggd musik för avslappning.
På flera av våra särskilda boenden för äldre finns tillgång till Rickshawcykel. En el-cykel med cykelkärra med plats för upp till två personer. Ett uppskattat sätt för de äldre att komma ut på en cykeltur.
Sensorgolv är en modern och smart lösning som endast finns på det särskilda boendet för äldre på Lantmannavägen 102.
Elsi Sensorgolv är ett sensornät inbyggt i golvet. Sensorerna kan aktiveras utifrån den boendes behov. Sensorerna bidrar med en rad olika funktioner för att minska fallskador samt för att öka säkerheten och livskvaliteten i boendemiljön.