Demonstration av stadskärna för cirkulär konsumtion
Projektet "Demonstration av stadskärna för cirkulär konsumtion" utforskar hur en hållbar och cirkulär stadskärna kan se ut i praktiken. Genom olika initiativ i Trollhättans centrum undersöks lösningar för att minska konsumtionsbaserade utsläpp, till exempel genom att hyra istället för att köpa och att reparera istället för att slänga. Projektet, som pågår fram till juni 2025, är en del av Trollhättans Stads omstartsstrategi för stadskärnan och syftar till att främja cirkulär handel och klimatneutralitet i stadskärnan.
Status i projektet
Projektet startade 1 oktober 2024 och är nu i planerings- och uppstartsfas.
Finansiering och samverkan
Projektet finansieras av Västra Götalandsregionen, genom deras stöd för regional utveckling och sker i samverkan mellan Trollhättans stad och City Trollhättan.
Om projektet
Bakgrund
Övergången från linjär till cirkulär konsumtion är avgörande för att vi ska klara våra klimatmål, så väl lokala som nationella. Vid övergången till en cirkulär ekonomi skapas också helt nya, framtidssäkrade affärsmodeller som ger ett näringsliv som står långsiktigt stadigt. I dag står exempelvis second hand för tre procent av den totala marknaden med sällanköpsvaror – om 10 år förväntas den siffran vara 17 procent. Samtidigt kan frågan om cirkulär ekonomi lätt kännas abstrakt, både för köpare, handlare och andra aktörer inom handelssystemet. Det är därför viktigt att få chans att testa och utforska hur en cirkulär framtid skulle kunna se ut, och det är just det som projektet gör! Idag saknas nationella exempel som visar vad en stadskärna för cirkulär konsumtion och handel kan vara och tidigare initiativ har framför allt fokuserat på återbruk samt förlagt sin verksamhet till externa gallerior. Men bara i Västra Götaland finns över 30-talet stadskärnor och lokala handelsplatser. Många av dessa möter redan idag stor konkurrens från köpcentrum, e-handel och en växande handel mellan privatpersoner. Att hitta nya målgrupper och marknader är avgörande för stadskärnans framtid. Förstudien som detta genomförandeprojekt bygger på, visade också att Trollhättans stadskärna har god potential att agera cirkulär motor och att det finns en efterfrågan på cirkulära produkter och tjänster med betoning på secondhand och reparation/göra om. Genom att demonstrera en stadskärna för cirkulär konsumtion och handel kan projektet dessutom agera förebild för andra handelsplatser i Västra Götalandsregionen!'
Projektet tar avstamp i Trollhättans stads Omstartsstrategi för stadskärnan 2022-2027
Målsättning med projektet
Projektets mål är att
- Demonstrera en stadskärna för cirkulär konsumtion och handel
- Mobilisera för cirkulär omställning i Fyrbodal
- Ta fram metod för cirkulär centrumutveckling
Utveckling för en hållbar framtid
Kärnan i projektet är att jobba med cirkulär omställning, i syfte att på lång sikt sänka trollhättebons konsumtionsbaserade utsläpp.
Det här ska göras
- En cirkulär pop up-vecka, under vilken minst 15 cirkulära initiativ testas - genomförs vecka 15. Ladda upp för pop-up-veckan i evenemanget på Facebook.
- Mobilisera för cirkulär omställning i Fyrbodal, där vi etablerar ett learning lab samt knyter minst 10 företag med intresse för cirkulär konsumtion och handel till projektet.
- Ta fram metoder för cirkulär centrumutveckling, innehållandes checklista för cirkulär centrumutveckling, handlingsplan för cirkulär centrumutveckling samt checklista för cirkulär konsumentrådgivning.
Vill du engagera dig?
Vill du engagera dig i projektet är du mer än varmt välkommen att höra av dig!
För frågor om själva pop up-veckan, kontakta Lisa Wijkmark på City Trollhättan: lisa.w@citytrollhattan.se
För frågor om projektet i sin helhet, kontakta Linda Danell på Trollhättans stad: linda.danell@trollhattan.se