Lyssna

Lekplatser som ska förnyas under 2025

Varje år utvecklar och rustar vi upp flera lekplatser i Trollhättan för att skapa inspirerande och säkra lekmiljöer för barn. Upprustningarna sker enligt en prioriteringslista i vårt lekplatsprogram, där vi utvärderar lekplatsernas skick och behov av förbättringar.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan
 


Status i projektet
Pågående

 


Störningar
I samband med att lekplatserna byggs om stängs de av och återöppnas när allt är klart. Tänk på säkerheten – håll avstånd till våra arbetsfordon! Det skyddar både dig själv och våra chaufförer under arbetet.

 

Innan vi rustar upp eller utvecklar våra lekplatser vill vi veta vad du som använder platserna tycker om dom. Vilka är barnens favoritlekredskap? Och finns det andra idéer på hur lekplatsen kan utvecklas? Hjälp gärna barnen att tycka till! 

Jag vill tycka till nu!

 

Närlekplatser 2025 – mindre lekplatser som ska renoveras och rustas upp

 

Renovering och upprustning av närlekplatser

En närlekplats är en mindre lekplats för barn i närområdet och ett komplement till hemmaleken. Här finns 3–5 lekredskap anpassade främst för barn i åldrarna 1–6 år, men ibland även för äldre barn. Vi ser till att det finns sittmöjligheter och en trygg miljö för lek och samvaro..

Aktuella lekplatser 2025

I år kommer vi rusta upp två närlekplatser:

Lekplatsen i Sandhagen (Stavre)

Lekplatsen i Björkedal (Strömslund)

 

Områdeslekplatser 2025 – större lekplatser med fler lekredskap

 

Upprustning och utveckling av områdeslekplatser

En områdeslekplats är en lite större lekplats som ska ha 5-10 lekredskap och vara en samlingspunkt för barn och vuxna i området. Här ska det finnas varierande möjlighet till lek för barn i åldrarna 1–12 år, gott om plats för rörelse och sittmöjligheter för medföljande vuxna. Vi ser också till att lekplatsen är trygg, tillgänglig och passar barn med olika behov.

Aktuella lekplatser 2025 

I år kommer vi göra om två områdeslekplatser:

Lekplatsen vid Kyrkvägen (Sjuntorp)

Lekplatsen i Blåbärshagen (Karlstorp)

 

Ny temalekplats på Kungsgatan - arbete påbörjas 2025

 

I samband med ombyggnationen av Kungsgatan försvann lekplatsen med glasstema – men en ny lekplats ska det bli och med ett nytt tema: Filmlekplatsen! Just nu håller vi på att planera för fullt och när vi vet mer så uppdaterar vi dig.

 

I Trollhättan finns tre typer av lekplatser: närlekplatser, områdeslekplatser och utflyktslekplatser. De varierar i storlek och utbud för att passa olika åldrar och behov.

  • Närlekplatser är mindre och anpassade för yngre barn och vardagslek nära hemmet.
  • Områdeslekplatser är större och erbjuder fler lekredskap för både yngre och äldre barn.
  • Utflyktslekplatser är de största och har ofta unika teman och fler aktiviteter, vilket gör dem perfekta för längre lekstunder och besök från hela staden.

Vissa av lekplatserna har teman, och det kan förekomma på alla tre typer. Variation i storlek och innehåll gör att Trollhättans lekplatser tillsammans skapar ett brett och spännande utbud för barn i alla åldrar!

För att skapa ett varierat och välfördelat utbud av lekplatser i hela Trollhättan finns en prioriteringslista som styr vilka lekplatser som rustas upp först. Listan baseras på:

  • Lekplatsens nuvarande skick – äldre och slitna lekplatser prioriteras.
  • Geografisk spridning – ombyggnationer sker i olika delar av kommunen.
  • Framtida bostadsområden – vi planerar för var det kommer att byggas nya bostäder och kan då behöva utöka en lekplats för att möta behovet.

När vi rustar upp en lekplats kan vi förbättra och utveckla den, men ingen lekplats kommer att minska i storlek. Det betyder att en områdeslekplats inte blir en närlekplats, och en utflyktslekplats inte blir en områdeslekplats.

Vårt lekplatsprogram med prioriteringslistan är ett levande dokument som uppdateras regelbundet. Det justeras utifrån nya lagkrav och säkerhetsföreskrifter, samt i takt med att ombyggnationer genomförs och förutsättningar förändras.

Senast granskad 2025-01-31 av JOSÅKEBEN