Mikromobilitets databehov och informationsdelning (MIDIS)
Projektet syftar till att främja användningen av mikromobilitet i svenska städer genom att utveckla infrastrukturer och digitala tjänster för säker och attraktiv användning.
Status i projektet
Pågående
Finansiering och samverkan
Projektet genomförs med finansiering av Vinnova och drivs av RISE. Trollhättans Stad, Stockholms Stad, Voi, Tier och NIVEL är samverkande parter i projektet.
Om projektet
Bakgrund
Mikromobilitet omfattar små, lätta och ofta individuella transportmedel som är ämnade för kortare resor - så som elsparkcyklar, cyklar, elmopeder. Att utveckla och skapa förusättningar för mikromobilitet i en stad är viktigt utifrån från flera perspektiv:
- Det är miljövänligt.
- Det kan bidra till minskad trängsel i trafiken.
- Mikromobiliteten främjar en aktiv livsstil och är bra för hälsan.
- Mikromobila transportmedel tar mindre plats än bilar.
- Mikromobilitet är kostnadseffektiva transportmedel.
Sammanfattningsvis kan mikromobilitet bidra till att skapa mer hållbara, hälsosamma och effektiva städer genom att erbjuda praktiska och miljövänliga alternativ för kortdistansresor. Utformningen av den fysiska och digitala infrastrukturen i en stad ger viktiga förutsättningar för att främja en säkrare användning och mer attraktiv användarupplevelse av fossilfria fordonsslag som mikromobilitet tillhandahåller.
Mål med projektet
Projektet syftar till att undersöka potentialen att
- öka andelen säker användning av mikromobilitet i Trollhättan och Stockholm, genom att
- öka den effektiva användningen och delningen av mikromobilitetsdata för att utveckla digitala tjänster som stödjer och uppmuntrar till säkert användning samt
- genomtänkta regler anpassade till både allmänhetens och operatörers intressen."