Lyssna

Här bor gässen

På Vårviks Gård bor två Ölandsgäss. Gässen går ute året om på dagtid i enlighet med deras ursprungliga beteende. På natten är de inomhus.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan
Två Ölandsgäss på gräsmatta

Som alla tamgäss så är gårdens Ölandsgäss mycket bra väktare och måna om sitt revir. Särskilt är det hanen som skrämmer de flesta inkräktare, med sitt högljudda skrik och med sina utbredda fäktande vingar.

Två Ölandsgäss varav en kliar sig med näbben

Våra Ölandsgäss trivs att vara utomhus och är duktiga betesdjur. De tycker om att äta gräs, klöve, annat grönt och även växter runt dammen.

 

Redan under bronsåldern, ca 500 f.kr, fanns tama gäss (lat. Anser anser) från den ursprungliga vilda rasen Grågåsen. Gässen är våra tidigaste tamfåglar i Skandinavien. Därifrån härstammar den nutida tama Ölandsgåsen. 
 
Under 1800-talet fanns det olika gåsarter som var vanliga husdjur i Småland och i norra Skåne och på Öland. Ölandsgås var under 1800-talet en mycket vanlig och typisk lantgåsras på Öland och i Götaland.
 
På 1930-talet fanns det bara Skånegås och Ölandsgås kvar som gammal lantras. I Götaland hittades på 1960-talet några få exemplar av Ölandsgåsen. De kom dit på 1920-talet och hade behållit sina ursprungliga gåsegenskaper på grund av Ölands isolering från fastlandet.
 
Ölandsgäss är akut utrotningshotade. År 2013 fanns det bara sammanlagt 118 registrerade ölandsgäss i genbanksregistret.
 
Ölandsgässen är härdiga, har goda moderegenskaper och ruvar bra. Rasen är liten och nätt, vilket gör att de flesta vuxna individer kan flyga.
 
Ölandsgåsen har behållt många av de typiska lantrasegenskaperna, deras fjäderdräkt är brokig; vit med brungrå partier på huvud, hals, rygg och lår. Näbb och ben är orange. De lägger ca. 20 - 30 ägg per säsong och ruvar drygt en månad innan gässlingar kläcks. Deras kött, dun, gåspennor och ägg har genom alla tider varit omtyckta.
 
Gäss kan bli upp till 30 år gamla och de lever i par eller i familjegrupp och de lever i livslånga förhållanden, där gåskarlen kan ha upp till tre honor. Hanen heter gåskarl, honan gås och ungarna gässlingar.
 
 
Illustration gås

 

Gåsfakta

  • Vikt: 3-7 kg
  • Ruvningstid: 28-35 dagar
  • Antal ungar: 4-12 ägg per kull
  • Medellivslängd:10-25 år
  • Gillar att äta: gräs, klöve och annat grönt
Senast granskad 2023-06-20 av JOSÅKEBEN