Historia om Vårviks Gård
Strax utanför Trollhättans centrum ligger en verklig oas inbäddad mellan några gamla ekar, Vårviks gård. Gården har en lång historia bakom sig tillsammans med de människor som levt sitt liv där. Lär känna människorna och byggnaderna på gården.
Tidslinje
Under 1500- och 1600-talet hette gården Flundabogården.
Gården döptes om till Pinnekroken och ägdes av Västgöta-Dals regemente.
Gården fick sitt nuvarande namn, Vårviks Gård, när den köptes av Eva Ulrika Annell år 1886.
Från slutet av 1800-talet fram till 1965 ägdes gården av Trollhättans Elektriska Kraft (nu Vattenfall). Sedan 1965 har gården ägts av Trollhättans Stad.
Mellan åren 1948 och 1992 arrenderades gården av paret Helmer och Ruth Johansson. Tillsammans med katten Oscar bodde de i den stora månggårdsbyggnaden, som senare kom att kallas Ruths hus. Fram till 1970 bedrev de jordbruk på gården, sedan övergick de till att inackordera hästar till år 1992.
1992
Lantbrukaren Bengt Bengtsson övertog arrendet av gården, medan paret Johansson bodde kvar i sitt hus. Efter Helmers död år 2005 bodde Ruth ensam kvar till 2007.
Undantagsstugan, som nu kallas Gula huset, var under en tid uthyrd av kommunen till konstnären Fredrik som flyttade ut 2003.
1996
Arbetsmarknadsenheten (AME) /Trollhättans Stad övertog arrendet med skötseln av hela Vårviks Gårds mark och byggnader. Jordkällaren med sitt småhus är fortfarande uthyrd till föreningen Kattsussen för sin verksamhet.
Byggnader
Hela Vårviks Gård med sina byggnader är upptagen som en kulturhistoriskt värdefull miljö i Trollhättans Stads bevarandeprogram, som antogs 1992.