Lyssna

Skolsköterska och skolläkare

Skolsköterskan och skolläkaren är en del av den samlade elevhälsan på skolan och benämns Elevhälsans medicinska insats (EMI). Varje skola har en skolsköterska och tillgång till skolläkare. Skolsköterskor och skolläkare arbetar tillsammans med den samlade elevhälsan och med skolans pedagogiska personal för att främja hälsa och förebygga ohälsa så att varje elev får så goda förutsättningar som möjligt för utveckling och lärande.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

När barnet börjar skolan tar EMI över ansvaret från barnhälsovården och fortsätter med hälsobesök och vaccinationer under hela grundskoletiden. Hälsobesöket innehåller både hälsokontroller och ett hälsosamtal. Hälsokontrollerna vid hälsobesöket varierar beroende på årskurs, se mer specifik information nedan. Syftet med hälsosamtalet är att stödja en hälsosam livsstilsutveckling hos eleven och att tidigt upptäcka ohälsa. Målet är att främja elevers välbefinnande, vilket omfattar både fysisk hälsa och psykisk hälsa.

Möjlighet finns till extra hälsokontroller vid behov och enligt överenskommelse med vårdnadshavare, till exempel längd, vikt, rygg-, syn- och hörselundersökning. Vid särskilda önskemål eller synpunkter tas kontakt med skolsköterska.

Elever kan under skoldagen vända sig till sin skolsköterska för att få stöd och rådgivning i frågor om hälsa och utveckling.

Att besöka EMI kostar ingenting och är frivilligt. All kontakt dokumenteras i en datajournal som endast skolsköterska och skolläkare har åtkomst till. 

Förskoleklass 

Inför skolstart inhämtas uppgifter från vårdnadshavare om barnets hälsa samt information från barnhälsovården.

Under läsåret erbjuds eleven, tillsammans med vårdnadshavare, ett hälsobesök. Hälsobesöket innehåller ett hälsosamtal, kontroll av längd, vikt, syn och hörsel.  

Årskurs 2 

Hälsobesök med hälsosamtal samt kontroll av längd och vikt.

Erbjudande om vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund.

Årskurs 4 

Inför hälsobesöket inhämtas uppgifter från vårdnadshavare om barnets hälsa.

Eleverna får fylla i en elevhälsoenkät om självskattad hälsa och livsvillkor.

Hälsobesök med hälsosamtal, kontroll av längd, vikt samt rygg.

Årskurs 5 

Erbjudande om vaccination mot Humant papillomvirus (HPV). Vaccination ges i två doser med sex månaders mellanrum, en dos under höstterminen och en dos under vårterminen. 

Årskurs 6 

Hälsobesök med hälsosamtal, kontroll av längd, vikt samt rygg.

Årskurs 8  

Inför hälsobesöket inhämtas uppgifter från vårdnadshavare om barnets hälsa.

Eleverna får fylla i en elevhälsoenkät om självskattad hälsa och livsvillkor.

Hälsobesök med hälsosamtal, kontroll av längd, vikt samt rygg.

Erbjudande om vaccination mot difteri, stelkramp och kikhosta.

Vaccinationer

Vill du veta mer om de vaccinationer som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och vilka sjukdomar de skyddar mot, läs mer hos Folkhälsomyndigheten.

Barn som inte följer det allmänna vaccinationsprogrammet erbjuds kompletterande vacciner mot de sjukdomar som ingår i programmet.

Skolsköterskan och skolläkaren har tystnadsplikt och samma sekretessbestämmelser som all annan hälso- och sjukvårdspersonal. Sekretessen gäller även gentemot den övriga samlade elevhälsan och skolpersonal. Detta innebär att information delas endast ut om det finns medgivande från vårdnadshavare och elev.

Synpukter eller klagomål

Om du som elev eller vårdnadshavare har synpunkter eller är missnöjd med den vård, bemötande eller det omhändertagande som du fått, ta i första hand kontakt med den personalen som har det direkta ansvaret. Detta gäller även dig som representerar en annan verksamhet/organisation.

Synpunkter och klagomål kan även lämnas direkt till verksamhetschef, både muntligt och skriftligt.

Läs mer om synpunkter och klagomål

 
Närbild på regnbågsflagga. Foto.

HBTQi+-certifierad verksamhet

Den här verksamheten är HBTQi+-certifierad. Det innebär att all personal har genomgått en grundläggande HBTQi+-utbildning. Vi har rutiner för hur nyanställda ska introduceras och en plan för uppföljning och kvalitetssäkring. Vi möter dig med respekt, vem du än är.

Läs mer om HBTQi+-certifieringen här

Senast granskad 2024-05-31 av HANSJO