Flygfoto med planområdet markerat med vit linje.

Överby vattenverk

LAGA KRAFT - Detaljplan för Överby 7:9 m.fl. Överby vattenverk. Planen möjliggör för ett nytt vattenverk och anläggningar i vatten. I området ingår även ett naturområde samt en ny dragning av gång- och cykelväg mot Vänersborg. Kommunstyrelsens beslut att anta detaljplanen har vunnit laga kraft.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Planområde

Planområdet är beläget vid Göta älvs västra kant i Överby ca 4,5 km norr om Trollhättans centrum. Området gränsar i norr till Vänersborgs kommun och avgränsas av Ladugårdsvägen i sydväst. Söder om planområdet ligger en småbåtshamn. Planområdet omfattar ca 19,5 hektar på land och i vatten. 

Syfte med planen

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för ett nytt vattenverk inklusive anläggningar i vatten, säkerställa en ny dragning av en befintlig kommunal gång- och cykelväg genom området, säkra naturvärden i befintligt naturområde samt säkerställa en ny infart till vattenverket. Syftet är även att bekräfta och reglera befintligt vattenverk.

Förfarande

Detaljplanen handläggs med utökat förfarande enligt 5 kap. 7 § plan- och bygglagen, eftersom den strider mot vägreservat för framtida väg till Vänersborgs kommun enligt gällande Översiktsplan 2013. Planen bedöms i övrigt vara förenlig med översiktsplanen och Länsstyrelsens granskningsyttrande över denna enligt plan- och bygglagen 3 kap. 16 §.

Detaljplaneprocessen - så jobbar vi med planen

Här börjar vi arbetet med detaljplan

Ett preliminärt förslag till detaljplan har utarbetas. Planhandlingarna består av plankarta med planbestämmelser och tillhörande planbeskrivning.

Utredningar

I förarbetet har utredningar tagits fram som utgör underlag i detaljplanen.

Möjlighet att tycka till och lämna synpunkter

Under samrådsskedet ges möjlighet till insyn och påverkan. Samrådet ägde rum mellan 4 februari och 18 mars 2022.

Samrådsredogörelse

Plankontoret sammanställer och kommenterar synpunkterna som inkommit under samrådstiden i en samrådsredogörelse. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.

Samrådsredogörelse 

Plankontoret sammanställer och kommenterar synpunkterna som inkommit under samrådstiden i en samrådsredogörelse. I samrådsredogörelsen framgår vilka ändringar som har skett i planhandlingarna efter samrådet. Handlingen går att begära ut från Samhällsbyggnadsförvaltningen. 

Ytterligare en möjlighet att tycka till

Under granskningstiden ges ytterligare en möjlighet att påverka planförslaget. Granskning pågick mellan den 15 december och 26 januari 2023.

Granskningsutlåtande

Efter granskningen sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas. Mindre ändringar av planförslaget kan ske efter granskning.  

Här beslutar politiker om att godkänna planen

Det slutliga planförslaget överlämnas till Samhällsbyggnadsnämnden eller kommunstyrelsen för antagande.

Överklagande

Antagandebeslutet kan överklagas av den som under samråd eller granskning har lämnat skriftliga synpunkter och inte fått dem tillgodosedda, samt bedöms vara berörd av förslaget.

Antagandehandlingar

Det här är de slutgiltiga handlingarna i detaljplaneprocessen - om ingen överklagan sker. De kommer du att hitta längst ned på sidan som planbeskrivning och plankarta. 

Då börjar detaljplanen gälla

Detaljplanen vinner laga kraft tre veckor efter att protokollet med antagandebeslutet justerats, om den inte är överklagad.

Senast granskad 2023-05-11 av HJAOSK