Smittor i förskolan

Smittor i förskolan

Förkylningar eller utbrott av vinterkräksjuka, här kan du läsa mer!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan
Illustration av Virre-Virus som säger "Jag vill ha en friskare förskola!""

Vill ni bli en friskare förskola?

Såklart ni vill! Friskare förskola är en del av projektet Antibiotikasmart Sverige. Inom kort startar en utökad pilotstudie för att jobba vidare med kriterier för Friskare förskola. Här i Trollhättan finns en förskola som kommer delta i piloten och bidra till det här viktiga arbetet. På köpet får förskolan en skjuts framåt i sitt arbete!

Friskare förskola

 
 

Smittskydd

När barn är i förskoleåldern är det vanligt att de drabbas av en eller flera olika infektioner. Immunförsvaret byggs upp när barnet växer och antalet infektioner som barnet får minskar när det blir äldre. På förskolan är det svårt att helt undvika att snuvor och annat sprider sig då det oftast är många barn och vuxna på en ganska lite yta.

För att man snabbt ska kunna hitta bra information brukar man rekommendera att söka upp Smittskydd i Västra Götaland. På deras hemsida finns det informationsmaterial gällande olika sjukdomar, när man borde hålla barnet hemma och även riktlinjer för blodburen smitta. Det finns information som riktar sig till både pedagoger och föräldrar.
En annan bra grej med deras hemsida är att en del av informationen finns översatt till andra språk, i vissa fall finns också bildstöd. Mycket av materialet har uppdaterats senaste året. 

1177

På Smittskydds hemsida kan man se att de hänvisar till 1177 för mer information kring vissa sjukdomar. I en del fall finns översättningar till andra språk på den sidan också.

Foto av två små barn i overaller som cyklar bort från kameran.

Förebygg smittspridning i förskolan

Vad ska du som arbetsgivare i förskolan tänka på för att förebygga smittspridning? Arbetsmiljöverket har bra information om detta!

Arbetsmiljöverket

 

Utbrott

  

Utbrott av smitta

Ibland händer det att många personer, både barn och personal, blir sjuka samtidigt på förskolan. Om ett utbrott inträffar kan rektorn få råd och hjälp från smittskydd. Nedan finns ett formulär som rektorn ska fylla i innan kontakt med smittskydd. Det är viktigt att man dokumenterar vilka som blivit sjuka och hur länge de varit sjuka för att hitta ett mönster. 

Städa oftare

Om det blir ett utbrott på en förskola kan man behöva städa oftare och även förbättra hygienrutinerna. Hos Smittskydd i förskolan (Västra Götalandsregionens hygienråd) finns råd och tips på saker man kan tänka på under ett utbrott. Till exempel att vara mer utomhus med barnen och även ha vilostunden ute, tvätta alla textilier och göra rent leksaker och ställa undan tills alla är friska igen.

Akuthink

Ett bra tips för att enkelt vara redo på förskolan om någon skulle kräkas är att ha en akuthink. I hinken har man allt material man behöver för att snabbt kunna hantera situationen. Här har vi lagt en länk till instruktioner och innehåll för akuthinken.

GIF med färgglada animerade bakterier som hoppar
Kul med hygien

Kul med hygien!

Lättsamt lärande för dem mindre!

Hygienutbildning

Hygienutbildning

Nyttigt lärande för dem större!

Städrutiner

Städrutiner för bättre hygien

Råd om städning och rengöring i förskolan.

Senast granskad 2024-02-12 av REBGUS