Lyssna
En bild tagen ovanifrån som visar planområdet inom  vitstreckad linje

Del av Skogshöjden 1:1 och Hults gård 2:1

SAMRÅD – Detaljplan för del av Skogshöjden 1:1 och del av Hults gård 2:1, multihall vid Skogshöjdens fritidsanläggning. Detaljplanen är ute på samråd till och med 1 december.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Varför gör vi den här planen?

Detaljplanen har föregåtts av en förstudie som pekat ut Skogshöjden som det mest prioriterade området i staden att bygga en fullmåttshall i. En ny multihall syftar till att möta det behov som finns för idrottshallar i västra delen av centraltätorten samt att möta det ökade elevunderlag som tillförs i samband med utbyggnaden av Lärketorpet och pågående planering för utbyggnad vid Hults höjd.

Syfte med planen

Syftet med detaljplanen är att utveckla Skogshöjdens fritidsanläggning med en idrottshall. Platsens topografiska karaktär ska tas till vara och byggnaden ska genom sin placering i terrängen ta hänsyn till landskapsbilden. Syftet är också att möjliggöra för fler ytor lämpade för utomhusaktiviteter, samt skapa förutsättningar för gång- och cykelkopplingar i omgivningen. Vidare syftar detaljplanen till att förbättra framkomligheten och trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter på Vänersborgsvägen och Bergtäktsvägen.

Planområde

Området innefattar Skogshöjdens fritidsanläggning som är beläget i sydöstra delen av Skogshöjden, cirka 5 kilometer norr om Trollhättan centrum. Området används idag främst för idrottsverksamhet och rekreation. Här finns två fotbollsplaner, fritidsgård/klubbstuga, hundrastgård, utegym och lekplats, samt stigar runt om anläggningen.

Planområdet omfattar cirka 1,4 hektar inom fastigheterna Skogshöjden 1:1 och Hults gård 2:1. Detaljplanen angränsar i söder som närmst 8 meter till befintliga bostadsfastigheter, i väster längs parkeringen mot klubbstugan, i norr av Bergtäktsvägen och i öster av Vänersborgsvägen samt mot släntravinen parallellt med gång- och cykelvägen längs Vänersborgsvägen.

Förfarande

Detaljplanen handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagen 5 kap 6 §.

Detaljplaneprocessen - så jobbar vi med planen

Här börjar vi arbeta med planen

Ett preliminärt förslag till detaljplan utarbetas. Planhandlingarna består av plankarta med planbestämmelser, planbeskrivning, illustrationer och fastighetsförteckning.

Möjlighet att tycka till och lämna synpunkter

Under samrådsskedet ges möjlighet till insyn och påverkan. Sakägare, myndigheter och övriga berörda har fått information om hur synpunkter ska skickas in. Samrådsförslaget hittar du under fliken "Planhandlingar, utredningar och bilagor" högst upp på sidan. Kontakta oss om du hellre önskar läsa handlingarna i pappersformat, så skickar vi dem till dig.

Så här gör du för att tycka till

Vi vill ha dina tankar och synpunkter på förslaget senast den 1 december 2024. Hör av dig till oss via e-post eller brev.

Adress: Samhällsbyggnadsförvaltningen, Gärdhemsvägen 9, 461 83 Trollhättan
E-post: samhallsbyggnad@trollhattan.se

När samrådstiden är över sammanställer och kommenterar plankontoret synpunkterna som inkommit under samrådstiden i ett delutlåtande. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet. 

Samrådsmöte 

Onsdagen den 20 november kl. 17:00 - 19:00 anordnas ett samrådsmöte i Skogshöjdens fritidsgård, med adress Bergtäktsvägen 1, 461 71 Trollhättan. På samrådsmötet ges information om planförslaget och du får även möjlighet att ställa frågor och komma med synpunkter. Mötet är i drop-in format så ingen anmälan krävs. Välkommen!

Nya digitala verktyg

För att på ett nytt och spännande sätt visualisera hur planförslaget kommer att upplevas har vi skapat en 3D-modell av planområdet. I modellen kan du tända och släcka den nya byggnaden. Du har möjlighet att förflytta dig i stadsmiljön för att få en förståelse för hur den nya byggnaden kommer att upplevas från gaturummet eller från din egen fastighet. Det finns även möjlighet att se hur byggnader kastar skuggor vid olika tidpunkter på dygnet och året.

Du når 3D-modellen via länken, eller på mobilen via QR-koden nedan.

Länk till 3D-modell.imageqvbcq.png

 

 

 

Hjälp oss att bli bättre!

Vi på plankontoret arbetar med ett nytt upplägg och utseende på våra planbeskrivningar och för att undersöka hur du som användare och läsare upplever denna skulle vi uppskatta om du har möjlighet att svara på några frågor. Dina svar kommer att hjälpa oss att utveckla planprocessen så att du som medborgare på ett enkelt sätt kan få till dig rätt information. Du når enkäten via länken nedan.

Tyck till om vår nya planbeskrivning!

 

Delutlåtande

Plankontoret sammanställer och kommenterar synpunkterna som inkommit under samrådstiden i ett delutlåtande. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.

Ytterligare en möjlighet att tycka till

Under granskningstiden ges ytterligare en möjlighet att påverka planförslaget. Granskningsförslaget kommer att finnas tillgängligt här på hemsidan.

När granskningstiden är över sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas.

Granskningsutlåtande

Efter granskningen sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas. Mindre ändringar av planförslaget kan ske efter granskning.  

Här beslutar politiker om att godkänna planen

Det slutliga planförslaget överlämnas till Samhällsbyggnadsnämnden eller kommunstyrelsen för antagande.

Överklagande

Antagandebeslutet kan överklagas av den som under samråd eller granskning har lämnat skriftliga synpunkter och inte fått dem tillgodosedda, samt bedöms vara berörd av förslaget.

Antagandehandlingar

Det här är de slutgiltiga handlingarna i detaljplaneprocessen - om ingen överklagan sker. De kommer du att hitta längst ned på sidan som planbeskrivning och plankarta. 

Då börjar detaljplanen gälla

Detaljplanen vinner laga kraft tre veckor efter att protokollet med antagandebeslutet justerats, om den inte är överklagad.

Senast granskad 2024-11-14 av HJAOSK