Kopparholmen 8
SAMRÅD – Detaljplan för Kopparholmen 8, kontor, bostäder och centrumändamål, Hjortmossen. Detaljplanen är ute på samråd till och med den 9 december.
Syfte med planen
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för användningarna kontor och bostäder samt centrumverksamhet i bottenplan. Syftet är också att anpassa den nya planen till den omgivande bebyggelsen och platsens kulturmiljömässiga förutsättningar.
Planområde
Planområdet är beläget i norra delen av stadsdelen Hjortmossen inom fastigheten Kopparholmen 8 och Hjortmossen 1:1. Detaljplanen avgränsas i norr av stadshuset och fastigheten Grevön 1 och Flundregatan samt fastigheten Flottberget 1. I väster avgränsas planområdet av Kopparholmen 4 och i söder avgränsas planområdet av fastigheterna Kopparholmen 5 och Kopparholmen 9–15 samt i öster av Kopparholmen 1. Planområdet omfattar cirka 2750 kvadratmeter.
Vad innebär förslaget?
Detaljplanen möjliggör bebyggelse med bostäder, kontor samt centrumverksamhet i bottenplan. På så sätt skapas en flexibel detaljplan som kan anpassas efter behov och efterfrågan. Nockhöjden har anpassats för att möjliggöra byggnation med träbjälklag samt att möjliggöra extra takhöjd för publika lokaler i bottenplan. Volymen begränsas genom att största tillåtna byggnadsarea tillåtsvara vara maximalt 600 kvadratmeter och största tillåtna bruttoarea tillåts vara 1800 kvadratmeter.
Förfarande
Detaljplanen handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagen 5 kap 6 §.
Planhandlingar
Plankarta med bestämmelser.pdf
Utredningar
Undersökning av miljöpåverkan.pdf
Kvalitet- och gestaltningsprogram.pdf
Dagvatten- och skyfallsutredning.pdf
Markteknisk markundersökning.pdf
Markteknisk undersökningsrapport.pdf
Utredningar som tillkommit efter samrådsmöte
Detaljplaneprocessen - så jobbar vi med planen
Här börjar vi arbeta med planen
Ett preliminärt förslag till detaljplan utarbetas. Planhandlingarna består av plankarta med planbestämmelser, planbeskrivning, illustrationer och fastighetsförteckning.
Möjlighet att tycka till och lämna synpunkter
Under samrådsskedet ges möjlighet till insyn och påverkan. Sakägare, myndigheter och övriga berörda har fått information om hur synpunkter ska skickas in. Samrådsförslaget hittar du under fliken "Planhandlingar, utredningar och bilagor" högst upp på sidan. Kontakta oss om du hellre önskar läsa handlingarna i pappersformat, så skickar vi dem till dig.
Så här gör du för att tycka till
Vi vill ha dina tankar och synpunkter på förslaget senast den 9 december 2024. Hör av dig till oss via e-post eller brev.
Adress: Samhällsbyggnadsförvaltningen, Gärdhemsvägen 9, 461 83 Trollhättan
E-post: samhallsbyggnad@trollhattan.se
När samrådstiden är över sammanställer och kommenterar plankontoret synpunkterna som inkommit under samrådstiden i ett delutlåtande. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.
Samrådsmöte
Onsdagen den 13 november 2024 klockan 17:00-18:30 hölls ett samrådsmöte i rum Åsaka-Velanda i Stadshuset. På samrådsmöte gavs information om planförslaget och processen. Representanter från plankontoret och bygglovskontoret fanns på plats för att svara på frågor och funderingar. Även exploatören, Kraftstaden Trollhättan AB, och den tilltänkta verksamheten fanns på plats.
Cirka 20 personer närvarande på mötet. Det efterfrågades en gemensam sittning och dialog för att få samma information och ställa frågor tillsammans. Den huvudsakliga frågan som diskuterades var lämplig byggnadshöjd, bland annat med hänsyn till karaktären i kvarteret. Flera av de som deltog på mötet tyckte att tre våningar är för högt för platsen. På mötet lyftes även frågor om användningsbestämmelser, dagvatten, bredd på förgårdsmark, skyddsbestämmelser för träd, parkering och utfarter.
På mötet uppkom även en synpunkt att sol- och skuggstudien i planbeskrivningen var svårläst. Det fanns också ett önskemål om sol- och skuggstudie för byggnad i två våningar. Efter samrådsmötet har detta underlag tagits fram och presenteras längst upp på sidan under fliken ”Planhandlingar, utredningar och bilagor”
Hjälp oss att bli bättre!
Vi på plankontoret arbetar med ett nytt upplägg och utseende på våra planbeskrivningar och för att undersöka hur du som användare och läsare upplever denna skulle vi uppskatta om du har möjlighet att svara på några frågor. Dina svar kommer att hjälpa oss att utveckla planprocessen så att du som medborgare på ett enkelt sätt kan få till dig rätt information. Du når enkäten via länken nedan.
Delutlåtande
Plankontoret sammanställer och kommenterar synpunkterna som inkommit under samrådstiden i ett delutlåtande. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.
Ytterligare en möjlighet att tycka till
Under granskningstiden ges ytterligare en möjlighet att påverka planförslaget. Granskningsförslaget kommer att finnas tillgängligt här på hemsidan.
När granskningstiden är över sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas.
Granskningsutlåtande
Efter granskningen sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas. Mindre ändringar av planförslaget kan ske efter granskning.
Här beslutar politiker om att godkänna planen
Det slutliga planförslaget överlämnas till Samhällsbyggnadsnämnden eller kommunstyrelsen för antagande.
Överklagande
Antagandebeslutet kan överklagas av den som under samråd eller granskning har lämnat skriftliga synpunkter och inte fått dem tillgodosedda, samt bedöms vara berörd av förslaget.
Antagandehandlingar
Det här är de slutgiltiga handlingarna i detaljplaneprocessen - om ingen överklagan sker. De kommer du att hitta längst ned på sidan som planbeskrivning och plankarta.
Då börjar detaljplanen gälla
Detaljplanen vinner laga kraft tre veckor efter att protokollet med antagandebeslutet justerats, om den inte är överklagad.